Kanel har en lang historie. Kaneltræet stammer fra Ceylon, men barken har været anvendt som krydderi i Indien og Kina flere tusinde år før vor tid. Nu dyrkes kaneltræet i næsten alle tropiske områder i verden.
Oprindeligt blev kanelbark udvundet af vildtvoksende træer, men senere begyndte man at dyrke kanel i såkaldte kanelgårde, mest i form af tre meter høje buske, da den bedste kanel kommer fra unge, højst 3 år gamle skud.
Kanel blev faktisk nævnt i Det Gamle Testamente. I Exodusbogen instruerer Gud Moses om at lave en hellig salvelsesolie ud af kanel, cassia, olivenolie, myrra og hamp.
I dag anvendes det mest som krydderi, både i hele stykker og som pulver, især til frugt, marmelade, mælkeretter, bagværk og forskellige orientalske spiser.
At kalde det medicin er nok lidt i overkanten, men det er et sundt krydderi, som det bestemt ikke skader at spise regelmæssigt.
Ved du hvorfor det er så sundt?
Læs om disse 5 goode grunde til at spise kanel oftere.
1. Kanel er fyldt med antioxidanter
Antioxidanter beskytter din krop mod oxidative skader forårsaget af frie radikaler.
Kanel er fyldt med kraftige antioxidanter, såsom polyphenoler.
I en undersøgelse, der sammenlignede antioxidantaktiviteten af ??26 krydderier, blev kanel fundet som den klare vinder, endda bedre end “superfoods” som hvidløg og oregano.
2. Kanel kan reducere risikoen for hjertesygdom
Kanel har været forbundet med en reduceret risiko for hjertesygdomme, verdens mest almindelige årsag til for tidlig død.
Hos mennesker med type 2-diabetes har 1 gram eller ca. en halv tes kanel pr. Dag vist sig at have gavnlige virkninger på blodmarkører.
Det reducerer niveauet af totalt kolesterol, “dårligt” LDL-cholesterol og triglycerider, mens “godt” HDL-kolesterol forbliver stabilt.
For nylig konkluderede en stor undersøgelse, at en kaneldosis på kun 120 mg om dagen kan have disse virkninger. I denne undersøgelse øgede kanel også “gode” HDL-kolesterolniveauer.
I dyreforsøg har kanel vist sig at reducere blodtrykket.
Når de kombineres, kan alle disse faktorer reducere risikoen for hjertesygdomme drastisk.
3. Det hjælper med vægttab
Cinnamaldehyd, den aktive ingrediens i kanel, stimulerer dit stofskifte og understøtter de processer, der hjælper med at forbrænde fedt.
At drikke kanel te fremmer en detox af din blodbane. Det forbedrer også din krops evne til at bruge kulhydrater og sukkerarter som energikilde.
For at gøre det endnu bedre, hjælper Og fiberen i kanel hjælper dig også med at føle dig mæt. Dette kan være nøglen til at undgå overskydende kalorier.
4. Kanel kan forbedre følsomheden over for hormoninsulin
Insulin er et af de vigtigste hormoner, som regulerer stofskifte og energiforbrug.
Det er også vigtigt for at transportere blodsukker fra blodbanen til dine celler.
Problemet er, at mange mennesker er resistente overfor insulinets virkninger.
Dette er kendt som insulinresistens, et kendetegn for alvorlige tilstande som metabolisk syndrom og type 2 diabetes.
Den gode nyhed er, at kanel dramatisk kan reducere insulinresistens, hvilket hjælper dette vigtige hormon til at gøre sit job.
Ved at øge insulinfølsomheden kan kanel sænke blodsukkerniveauerne.
5. Kanel hjælper med at bekæmpe bakterie- og svampeinfektioner
Cinnamaldehyd, som er en af ??de vigtigste aktive komponenter i kanel, kan hjælpe med at bekæmpe forskellige former for infektion.
Kanelolie har vist sig at effektivt for at behandle luftvejsinfektioner forårsaget af svampe.
Det kan også hæmme væksten af ??visse bakterier, herunder Listeria og Salmonella.
Beviserne er dog begrænsede, og hidtil har kanel ikke vist sig at reducere infektioner andre steder i kroppen.
Kanelens antimikrobielle virkninger kan også bidrage til at forhindre tandbortfald og reducere dårlig ånde.
Hvor meget kanel spiser du?
Husk, at selvom det er godt for dig, er det bedst at forbruge små daglige mængder, da ethvert overforbrug kan være kontraproduktivt.
Brug kanel i dine yndlingsopskrifter eller nyd den i en te, og du vil se, hvor godt det er for dit velvære.