Hvad er aktivt kul og er det sikkert?

0
1759

Er det sikkert at spise aktivt kul, hvad bruges det til, og er der bivirkninger eller fordele ved det? Vi undersøger nøje dette trendy kosttilskud.


Aktiveret trækul er overalt. Det er tilsat ansigtsmasker, tandblegemidler og solgt til forbrug i tablet, kapsel og pulverform. Dette trendy kosttilskud hævder at rense os for toksiner og endda helbrede ens tømmermænd, men hvad er det og er det værdigt for alt det hype?

Hvad er aktiveret trækul?


Selv om det lyder som noget, du vil bruge til at starte grillen med, er aktiveret kul den seneste ‘detox’-trend. Det er typisk lavet af kulstofholdigt materiale, som træ, der opvarmes ved høje temperaturer for at skabe kul, derefter oxideret – en proces kendt som “aktivering”.
Aktiveret kul har mange små huller i overfladen, hvilket øger overfladen og gør det mere porøst. Det er denne svampelignende egenskab, der gør det muligt for aktivt kul at opsuge en række kemikalier, og det er derfor det bruges i filtreringsprodukter, herunder vandfiltre.

Hvad anvendes aktivt kul til?

Aktiveret trækul har en lang brugshistorie i nødmedicin til behandling af overdosering af lægemidler eller utilsigtet forgiftning. Administrering af trækulet hurtigt og i tilstrækkelige doser gør det muligt at binde sig med visse lægemidler eller giftstoffer, reducere deres optagelse i tarmen og minimere de skadelige virkninger på patienten.
For nylig har vi set en stigning i “detox” sundhedsprodukter, der indeholder aktivt kul, der påstår imponerende fordele som evnen til at reducere flatulens, rense dit system og endda blanke tænderne. Der er ikke noget videnskabeligt bevis for at understøtte disse eller andre krav.

Er det sikkert at spise aktivt kul?

Hidtil har der ikke været undersøgelser, der ser på virkningerne af langvarig brug på de niveauer, der sandsynligvis vil være til stede i over-the-counter ‘sundhed’ og ‘detox’ produkter. De fleste eksperter mener, at indtagelse af trækul på så lave niveauer bør frembyde få bivirkninger. Selvom du er afhængig af receptpligtig medicin, skal du være opmærksom på at tage aktivt kul kan gøre din medicin mindre effektiv, da det kan forhindre, at de aktive stoffer absorberes ordentligt.

Ironisk nok, mens aktiveret træk binder sig godt til nogle forbindelser, som f.eks. Særlige giftstoffer og medicin, binder det sig ikke godt sammen med alkohol, så de, der håber på at det hjælper mod tømmermænd, kan blive skuffede.

De fleste af de undersøgelser, der undersøger brugen af ​​aktivt kul fokuserer på forgiftning og mange andre er begrænset i kvalitet på grund af det lille antal studie deltagere. Selv hvor der er positive resultater, for eksempel for at reducere flatulens, er der modstridende beviser. Nogle undersøgelser rapporterer positive resultater, der bekræfter, at aktivt kul på anbefalede niveauer kan hjælpe med at fjerne overskydende gas fra tarmen, mens andre ikke rapporterer nogen effekt.

Et område, vi ikke forstår fuldt ud, er, hvordan aktiveret trækul reagerer med andre næringsstoffer. Det kan binde sig med gavnlige næringsstoffer, især de vandopløselige vitaminer (som C-vitamin), hvilket gør dem mindre tilgængelige, hvilket sørgeligt gør ‘sund’ saft kombineret med aktivt kul en smule mindre gavnligt, end normalt.

Så er aktiveret trækul sundt?

Aktiveret kul og dets virkninger er begrænset til din tarm så, uanset hvad marketinghype fortæller dig, kan din “detox” juice ikke absorbere giftige materialer fra andre områder af kroppen. Der er ingen beviser til støtte for det regelmæssige forbrug af aktivt kul som enten gavnligt eller nyttigt. Desuden er tanken om, at du har brug for ekstra støtte til at hjælpe din krop med at fjerne hverdagens toksiner for at blive sund, en myte. I en typisk sund person gøres afgiftning meget effektivt af kroppen via organer som lever og nyrer og er ikke hjulpet af detoxjuice, smoothies eller kosttilskud.

Men hvis du er på receptpligtig medicin, vil du være behjælpelig med at undgå eller i det mindste forbruge med forsigtighed, fordi aktivt kul kan gøre medicinen mindre effektiv.

Vi anbefaler stærkt dette produkt: Aktivt Kul

4.5/5 - (2 votes)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her