Hvad er Superfoods?

0
1335

Superfoods er fødevarer – hovedsagelig plantebaserede men også nogle fisk og mælkeprodukter – der anses for at være næringsdygtige og dermed gode for ens sundhed. Blåbær, laks, kale og acai er blot nogle få eksempler på fødevarer, der har fået tildelt “superfood” -mærket. Men der er ikke fastsat kriterier for at bestemme, hvad der er og hvad der ikke er superfood. “Superfoods har ikke deres egen fødevaregruppe”. Superfood er mere et marketingbegreb for fødevarer, der har sundhedsmæssige fordele.”

Superfoods indeholder en række næringsstoffer, såsom antioxidanter, som menes at afværge kræft. De har også sunde fedtstoffer, der tænkes at forhindre hjertesygdomme; fiber, der menes at forebygge diabetes og fordøjelsesproblemer; og fytokemikalier – de kemikalier i planter, der er ansvarlige for dybe farver og dufte, som kan have mange sundhedsmæssige fordele. Forbrug af fødevarer, der er fyldt med næringsstoffer (som mange såkaldte superfoods er) er bestemt en god ide. Men nøglen til en sund kost er at forbruge en række næringsrige fødevarer i de rigtige mængder.

Populære superfoods

Blåbær topper ofte mange lister over superfood, fordi de er rige på vitaminer, opløselige fibre og fytokemikalier. Men de samme næringsstoffer som findes i blåbær findes også i mange andre slags bær, herunder jordbær og tranebær. En undersøgelse viste, at et højt indtag af fytokemikalier kendt som flavonoider – som findes i blåbær og andre former for bær – kan reducere risikoen for visse hjerteforhold hos unge kvinder.

Kale lever op til den hype, den har tiltrukket som superfood, men det gør også de mørkeste grønne grønt: schweizisk chard, collards, sennep, spinat og kål. Medtag broccoli på den pågældende liste. Disse mørke grøntsager er fyldt med vitaminerne A, C og K, samt fiber, calcium og andre mineraler.

Søde kartofler og squash havner også sædvanligvis på superfood listen. Begge slags mad er generelt fremragende kilder til fiber, vitamin A og meget mere. De er også naturligt søde og kræver ikke, at smør, fløde eller salt tilsættes.

Bønner og fuldkorn er også inkluderet på superfood lister. Bønner er en kilde til fedtholdigt protein. Disse indeholder uopløselig fiber, som sænker cholesterol; opløselig fiber, som giver en længere følelse af fylde; og masser af vitaminer og spormineraler, der stort set ikke findes i den typiske Danske kost, som mangan. Hele korn, fordi de i modsætning til raffinerede korn ikke er afskåret fra deres næringsholdige klid og spire under forarbejdning – har fordele svarende til dem, der findes i bønner, selvom de ikke indeholder så meget protein. Quinoa er ikke et korn, men det koger op som en og er også en bemærkelsesværdig kilde til protein, vitaminer, mineraler, fibre og antioxidanter.

Nødder og frø indeholder høje niveauer af mineraler og sunde fedtstoffer. Selvom disse er almindelige tilføjelser på superfood lister, er ulempen, at de er høje i kalorier. En hurtig håndfuld nødder kunne indeholde mere end 100 kalorier. I denne henseende er nødder med skal ideelle, fordi de tager tid til at knække åben, hvilket bremser dig.

Laks, sardiner, makrel og visse andre fede fisk er rige på omega-3 fedtsyrer, som antages at mindske risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde. Fordelene ved at spise fisk kan langt opveje risikoen for at skade dit helbred fra kviksølv, som disse fisk indeholder. Hvis du bekymrer dig om de forurenende stoffer, som din fiskemiddag kan indeholde, skal du undgå at spise fisk, der ligger højt oppe i fødekæden. Visse fisk som hajer, sværdfisk, kongemakrel og teglfisk indeholder højere kviksølvmængder end mindre fisk som sardiner, smelt og ansjos.

Enhver superfood liste vil helt sikkert indeholde en “eksotisk frugt.” Dette kan være acai bær, noni frugt, drage frugt, rambutan eller granatæble. Disse frugter kan være sunde, men videnskabelige undersøgelser viser ikke, at de er mere sunde end andre, mindre eksotiske (og derfor billigere) frugter, som blåbær. Nogle af disse frugter kan være særligt gode i visse former for næringsstoffer. Granatæble indeholder for eksempel ellagitanniner (ellaginsyre), som kan have anti-cancer egenskaber. Men røde hindbær, der er lige så lækre som granatæblefrø, indeholder også ellaginsyre.

Forskere hævder, at brugen af udtrykket “superfood” er stort set et markedsføringsværktøj uden rødder i akademisk forskning. Producenter er stadig afhængige af marketingploys og lobbyister for at forme offentlighedens opfattelse af deres produkter.

En anden generel kritik af brugen af udtrykket “superfood” er, at fødevaren selv kan være sund, men produkter lavet på visse superfoods måske ikke er så sunde som enkelte superfood. For eksempel, når grøn te er friskbrygget, har den flere antioxidanter. Kommercielt fremstillede flaskegrønne te er imidlertid ofte skåret med ringere te og brygges med rigelige mængder sukker. Mange slags “super-juice” presset fra acai bær, noni frugt og granatæble kan også omfatte store mængder tilsat sukker.

På samme måde behandles helkorn ofte, så de er mere velsmagende, men det gør dem mindre sunde. For eksempel er instanthelt havre så usundt som overdrevet forarbejdet hvidt brød, idet de hurtigt spiser sukkerindholdet i blodbanen, når de er konsumeret, hvilket fremmer insulinresistens, fedme og diabetes.

Forskning har vist, at den ideelle kost er en, der stort set er plantebaseret, med et bredt udvalg af frugter, grøntsager, fuldkorn og sunde animalske produkter. Superfoods kan være en god indtræden i sund spisning, og forståelsen af næringsværdien af den mad, du spiser. Der er dog masser af sunde fødevarer derude til at udforske, selvom ingen kalder dem “super”.

Fordi udtrykket “superfood” ikke er videnskabeligt, kan det vildlede forbrugerne og få dem til at spise en slags mad over en anden. “Når vi mærker disse fødevarer som” super “og” sunde “, tror folk, at de kan spise dem i ubegrænsede mængder,” men i virkeligheden er det meget vigtigt at spise alt i moderation. For meget “sundt” mad kan også være forkert, husk det.

5/5 - (1 vote)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her